VLTAVAAA a jiné řeky

27.6.
DEN 0.
Praha

Nevím už kdy přesně se zrodil plán letošní výpravy a proto záznam začíná až v pátek před odjezdem. V tento den jsme se v Praze sešli my tříhvězdičkoví – Heny s Péťou dorazili ke Zdenymu a Oslíkovi. Po krátkém seznámení, kdy Henychovi pohrdli Zdenyho vlastnoručně vyrobenou čokobuchtou, padla za oběť lahev vína a základ výpravy se vydal do 100 metrů vzdálené hospůdky na točený Staropramen. Vrchní byl sice takovej divnej a kuchyně už zavřená, ale bylo fajn.

28.6.
DEN 1.
Praha -> Vyšší Brod -> Rožmberk

Zdeny nedočkavostí nemohl dospat a budík šel napřed, takže v 6:45 se už vařila voda na snídani. Henychovi se nehodlali probudit, tak tento proces musel Zdeny urychlit svým mocným hlasem. Po snídani a bleskovém dobalení jídla (nezapomenout řízky v lednici) jsme přespolním přískokem, MHD a kousek pěšky dorazili na bus station a po krátké přetlačované zaujali omístenkované sedačky. Líná huba holé neštěstí, takže když se zeptáš, pan řidič ti u kempu zastaví. Tam už na nás čekal Michal se Soňou, Lukáš a Tomáš Houskin. Po bleskovém převzetí lodí v cca 13:00 vyrážíme. První jez stahujem, soulodíme a popíjíme Tatračaj, Bechera Jendu, vínečko s čímkoli a paráda. Nudný jez v Rožmberku není pro zkušeného vodáka žádný problém, U Nojdy je v podstatě prázdno, takže stavíme stany hned u vody, vaříme večeři a vyrážíme přes kopec do konírny. Postupně večeříme, pohárujeme, hermelínujeme s medem a i když má číšník dost zpožďo, dostáváme požadované pokrmy. Nakonec Zdeny vezme dřevo do ruky a zabékáme. Po návratu do campu všichni padáme únavou do spejsaků a až do rána do 8 spinkáme.

29.6.
DEN 2.
Rožmberk -> Český Krumlov

Heny poté organizuje běžecký trénink. Na výběr je buď běh nebo prohlídka hradu. Heny, Michal a Zdeny vybíhají po cestě do Rožmberku, pak do kopce a zpátky. Ostatní vyráží za zlatým kočárem na hrad, Péťa hlídá stany. Po návratu běžců Heny s Michalem dávají snídani – pivo s párkem a po bleskovém sbalení vyrážíme. Hned soulodíme a celou cestu se tradičně popíjelo a bez jezů jízda postrádala napětí. První zastávka byla až U Fíka, kde jsme poobědvali a Michal zalomil vidličku při pokusu o přeřez kuřecí nugety. Pak následoval jez Větřní a pokračovala likvidace moravské trnkovice. Další pivko na Pískárně a konstatování, že letos jsou kempy prázdné lidu – zatím nevíme důvod. Zdenyho a Oslíkovo loď se vydává čůrat a dohání zbytek až u Barevné skály. Ostatní už jsou pod jezem tak to taky sjíždějí a za chvíli už nás vítá Nové Spolí. Slabší část výpravy, co musí zítra do práce, se s námi loučí a my stavíme stany. Zdeny s Oslíkem dávají sprchu, Heny s Péťou večeři. Pak se vydáváme do města, Z+O stojí frontu na představení Robina Hooda na kolotoči a H+P jdou spinkat (nebo souspinkat). Z+O si po návratu do campu dávají klobásu a taky padají únavou.

30.6.
DEN 3.
Český Krumlov -> Zlatá Koruna

Z Krumlova jsme vyrazili později, protože ráno docela poprchávalo. H+P sbalili věci uvnitř stanu, takže se pak na Z+O muselo čekat. První jez na rechlích je krásně upravený na sprchu pro háčky, takže ho projíždíme, stavíme pod mostem, nakupujeme víno, Zdeny nové croksy, vyléváme lodě a pokračujeme. U Liry stahujeme a koukáme jak troufalci topí lodě. Dlouhý retarda zase mokří háčky a protože poprchává, sušíme lodě pod mostem. U Jelení lávky chvíli váháme a Heny to pak sjíždí bez Péti. Pak se popíjela „Poděbradka“ a trocha piv, takže zadáci byli veselejší. Byla tam i jedna mokřejší chvíle a sice, když se trochu rozpršelo. Chvíli jsme to chtěli přečkat pod stromem, ale ten se ukázal nedostatečně dešťotěsným. Ale pak to cestou nějak uschlo (nebo jsem byl tak opit, že mi to nevadilo…). Poslední jez v Koruně se blíží. Posilněni alkoholem se tlemíme a sjíždíme ho souloď. Nevím jak jsme se tam vešli. Vytahujeme lodě na břeh, stavíme stany a klucí uléhají spánkem spravedlivých. Po probuzení je čeká polívka a vydáváme se na cestu do Rájova na palačinku. Bohužel hospoda má v pondělí zavřeno, takže jdeme smutně zpátky. Z+O se zastavují na jezu, takže se pak scházíme u hospy v kempu. Posloucháme akordeon a po chvíli jdeme spinkat do stanů.
––––––––
* Zapomněl jsem se zmínit o Henyho vystupování na WC před jezem. Trochu přiopilý si najednou stoupnul každou nohou v jiné lodi a chtěl se tak dostat na břeh. Zákony fyziky ale fungují, takže jsme se drželi ze všech sil, aby se z Henyho nestal soprán…

1.7.
DEN 4.
Zlatá Koruna -> Boršov nad Vltavou -> Praha

Poslední den jsme se dosyta vyspali (přece jen to vození věcí v lodích má i své výhody), nasnídali se a vypluli na Boršov. Zpočátku se soulodilo, ale protože tahle etapa je samá peřej, děsně to cákalo. Takže jsme po chvíli lodě roztrhli a pluli jako správní vodáci. Kolem 13:00 už jsme byli na palačince U Maringotky (byli fakt mňam) a po chvíli už se objevil provalený jez kousek od Boršova. Rozhodli jsme se tedy nestavět, zabrat a dotáhnout to dnes až do Prahy (ehm, teda mašinkou :-) takže jsme přenesli poslední jez U Zátků, projeli Boršov a smutně odevzdali lodě za železničním mostem. Vyjeli jsme cca v 10 a ve 14:30 už jsme mířili na nádraží. Ještě koupit cestou nanuka, poobědvat poslední paštiky a rohlíky ze Zlatky a už nám jede osobáček v 15:34 do Budějic. V 16:00 už sedíme v rychlíku na Prahu a okolo osmé už večeříme na zahrádce na Smíchově, kde celá výprava započala. Kruh se nám hezky uzavřel…